Ostrá čočková polévka s rajčaty
Ostrá čočková polévka s rajčaty
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut + 30-60 minut na namočení čočky
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 100 g mrkve, nastrouhané
* 2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička mletého koriandru
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 l zeleninového vývaru
* 200 g drobnozrnné čočky
* 1-2 lžičky harisy
* 100 g mangoldu
* 4 lžíce sušených rajčat
* hrst listů koriandru
* 4 lžíce kysané smetany
1. Čočku zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno pokrájenou cibuli a usekaný česnek, nastrouhanou mrkev, zázvor, koriandr, kmín a na mírnějším plameni osmahneme, trvá to asi 5 minut.
2. Mezitím si připravíme zeleninový vývar, přilijeme ho k mrkvi a uvedeme do varu. Přidáme čočku, harisu a vaříme 15-20 minut. Podle potřeby doléváme vodu. Polévku osolíme, přidáme omyté listy mangoldu a sušená rajčata a ještě asi 2 minuty vaříme.
3. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou, popřípadě dotáhneme chuť špetkou cukru. Porce polévky podáváme s usekanými lístky koriandru a s kysanou smetanou.